Algemeen, Cases

DE CORRECTE MANIER OM HYDRAULIEK SLANGEN TE MONTEREN

Hydrauliek slangen Montage

De montage van hydrauliek slangen is een van de lastigste en tegelijkertijd belangrijkste aspecten van een goed werkend hydrauliek systeem. Een overzichtelijke uitstraling en toegankelijke installatie zorgt ervoor dat het uitvoeren van: troubleshooting, onderhoud en reparaties makkelijker wordt. Dit bespaart niet alleen geld maar minimaliseert ook de kans op schade aan het milieu en beperkt de veiligheidsrisico’s voor werknemers.

Een geordende installatie kan vaak geld besparing realiseren door:

•        Vermindering van slang lengtes en aantal adapters;

•        De machine onderhoudsvriendelijker maken;

•        Bevorderd de betrouwbaarheid en veiligheid van installaties;

•        Gunstig voor de levensduur van een systeem.

Laat u de montage liever over aan een  specialist? Neem dan gerust contact met ons op via: 0294 450 200/ sales@pflex.eu Ons team staat klaar voor u.

Door de slangen op de juiste manier te monteren voorkom je lekkage en slijtage van de slangen. Een soepele, geordende routering is mogelijk met een goed geplande lay-out en de juiste klemming. Deze voorbeelden helpen bij het maken van de juiste keuzen voor een optimale montage.

1. Inventarisatie

Bestudeer eerst de poortposities en componenten van de installatie. Zorg voor een goed overzicht van de componenten en slangleidingen. Componenten moeten ook ver genoeg uit elkaar staan om genoeg ruimte te bieden voor de juiste verbindingscomponenten van slangen en/ of buizen. Begin eerst met de slangen met grotere diameter. Deze zijn lastig te buigen en te manoeuvreren, vooral in krappe ruimtes. Dat zal de verdere installatie vergemakkelijken.

2. Optimale routering

Waar mogelijk moeten hydraulische slangen gelijklopen binnen het machinebereik en de contouren ervan volgen. Een goede routing vermijdt gekruiste lijnen. Anticipeer en plan een mogelijke lengteverandering van +2 tot -4% voor hogedrukleidingen. Slangen zijn ontworpen om te buigen, niet om te draaien. Het is aangetoond dat als een hogedrukslang met een grote diameter met 7 graden gedraaid wordt, het de levensduur met maar liefst 90% kan verkorten. Door het gebruik van de juiste fittingen en adapters op de  poorten worden overmatige buigingen beperkt.

Slang lengte routing Slang routing

Het buigen van een slang tot een kleinere straal dan de minimum radius kan leiden tot: knikken & beschadiging van de slang en overmatige spanning op de slang of fitting. De slang moet zo worden geleid dat het past bij de minimale buigradius van die slang. Minimale buigradius voor verschillende slangdiameters en drukwaarden worden gegeven in de SAE en de documentatie van de slang. Deze verwijzen meestal naar de minimale buigradius bij maximale werkdruk.

Slang buigradius

Slang buigen
3. Slangbescherming

De meeste hydraulische slangen zijn gebouwd met een stevige buitenmantel om de slangversterking te beschermen tegen slijtage en/of vochtschade. Constante slijtage op één punt zal uiteindelijk de buitenste laag doorboren en de wapening verzwakken. Bescherming resulteert in optimale ligging van de slang en een langere levensduur.

Beschermende bekledingen:

• Spiraalveren;

• Opgerolde band van staal;

• Spiraalvormig plastic;

• Nylon mouwen etc.

Slang accessoires
4. Bevestiging van installatie

Als laatst is de leidinginstallatie pas compleet als deze goed is vastgeklemd. Klemkeuze is erg belangrijk; vaak van cruciaal belang. Met de juiste frezen en klemmen kunnen de slangen spanningsvrij worden bevestigd om trilling gebieden en geluidoverlast te voorkomen. Door klemmen met regelmatige tussenpozen te installeren, is er weinig wrijving en buiging. Klem de slang nooit in een bocht. Klem waar onvermijdelijk de twee kruisende lijnen samen op het knooppunt. Klem echter nooit parallel lopende hoge- en lagedrukslangen samen. Het verschil in respectievelijke lengteveranderingen zal waarschijnlijk resulteren in een wipbeweging die de slangen zal beschadigen.

Slang bevestigingen

slang klemmen

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Powerflex

Met de montage tips en technieken van Powerflex kunt u zelf de correcte montage en routering vaststellen. Laat u de montage liever over aan een specialist of wilt u meer weten over hydrauliek slangen? Neem dan gerust contact met ons op via: 0294 450 200/ sales@pflex.eu Ons team staat klaar voor u.

Powerflex levert hydrauliek onderdelen en biedt ondersteuning en Service voor alles rondom hydraulische installaties.